Przejdź do treści głównej
Dania kuchni gruzińskiej

Jakie dania kuchni gruzińskiej warto spróbować?

Kuchnia gruzińska łączy w sobie bogactwo warzyw i mięsa, intensywne smaki, świeże zioła i aromatyczne przyprawy. Biesiada w stylu gruzińskim to prawdziwa uczta dla ciała i ducha. Chcesz spróbować dań charakterystycznych dla tego kraju? Sprawdź, od czego warto zacząć!

Kuchnia gruzińska — co zjeść na początek?

Kuchnia Gruzji oferuje wiele różnorodnych potraw, zarówno pikantnych, jak i łagodnie kremowych oraz słodkich. Na dobry początek z gruzińskim menu warto spróbować sprawdzonej klasyki, czyli zupy charczo. Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść zupę charczo we Wrocławiu, kliknij podany link i sprawdź, gdzie warto się na nią wybrać.

Ta sycąca zupa to jedno z dań, które świetnie oddają charakter gruzińskiej kuchni. Jest gęsta, treściwa o charakterystycznym, lekko kwaśnym i pikantnym smaku. Tradycyjnie przygotowuje się ją na wołowinie, choć można też spotkać wersje z jagnięciną lub drobiem. Co ważne, wywar na bulion gotuje się bardzo długo, aby nabrał głębokiego smaku.

Chaczapuri — serowy przysmak w wielu odsłonach

Chaczapuri to niewątpliwie jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni gruzińskiej. Możesz wybrać jeden z wariantów, czyli:

  • adżaruli — w kształcie łódki, podawane z jajkiem i kawałkiem masła,
  • imeruli — okrągły, cienki placek z serem w środku,
  • megruli — dodatkowo posypany serem na wierzchu.

Chaczapuri jest serwowane w wielu restauracjach, jednak warto wybierać te, które przygotowują tę kultową potrawę według tradycyjnych receptur.

Jeden z takich lokali znajdziesz na stronie samarqand.pl. Samarqand Restauracja Uzbecka, Gruzińska & Grill to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić, jeśli szukasz prawdziwej gruzińskiej kuchni. Mieści się przy ul. Stawowej 23 we Wrocławiu. Stolik zarezerwujesz, dzwoniąc pod numer telefonu: 603183949.

Najlepsze dania gruzińskie

Chinkali, czyli gruzińskie pierożki

Chinkali to kolejny klasyk, którego nie może zabraknąć na Twojej liście gruzińskich potraw do spróbowania. To dość duże pierogi w charakterystycznym kształcie sakiewki. Są nadziewane soczystym mięsem, a środku powinien znajdować się bulion — chinkali nie mogą być suche.

Nadzienie zgodnie z tradycją przygotowuje się z baraniny lub wołowiny, obficie doprawionej kolendrą i czarnym pieprzem. Jak jeść chinkali? Najpierw delikatnie odgryź górę ciasta i wypij bulion ze środka, a dopiero następnie zjedz całą resztę.

Pchali i satsivi — coś dla miłośników orzechów

Kolejne propozycje zadowolą wszystkich smakoszy orzechów włoskich. Satsivi, czyli kurczak w aksamitnym sosie z orzechów włoskich, czosnku i przypraw to niezwykle popularne danie świąteczne w Gruzji. Jest kremowe, aromatyczne i świetnie smakuje ze świeżym chlebem.

W kuchni gruzińskiej orzechy włoskie stosuje się bardzo chętnie — dodaje m.in. do sosów, farszów oraz kolorowych past warzywnych pchali. Sporządza się je np. z buraków, szpinaku czy bakłażana ze sporym dodatkiem orzechów, czosnku oraz świeżych ziół. Nie tylko świetnie smakują, ale także pięknie prezentują się na stole. Są świetnym dodatkiem do mięs lub samodzielną przekąską.

Dodaj komentarz