
Jakie dania kuchni gruzińskiej warto spróbować?
Kuchnia gruzińska łączy w sobie bogactwo warzyw i mięsa, intensywne smaki, świeże zioła i aromatyczne przyprawy. Biesiada w stylu gruzińskim to prawdziwa uczta dla ciała i ducha. Chcesz spróbować dań charakterystycznych dla tego kraju? Sprawdź, od czego warto zacząć!
Kuchnia gruzińska — co zjeść na początek?
Kuchnia Gruzji oferuje wiele różnorodnych potraw, zarówno pikantnych, jak i łagodnie kremowych oraz słodkich. Na dobry początek z gruzińskim menu warto spróbować sprawdzonej klasyki, czyli zupy charczo. Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść zupę charczo we Wrocławiu, kliknij podany link i sprawdź, gdzie warto się na nią wybrać.
Ta sycąca zupa to jedno z dań, które świetnie oddają charakter gruzińskiej kuchni. Jest gęsta, treściwa o charakterystycznym, lekko kwaśnym i pikantnym smaku. Tradycyjnie przygotowuje się ją na wołowinie, choć można też spotkać wersje z jagnięciną lub drobiem. Co ważne, wywar na bulion gotuje się bardzo długo, aby nabrał głębokiego smaku.
Chaczapuri — serowy przysmak w wielu odsłonach
Chaczapuri to niewątpliwie jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni gruzińskiej. Możesz wybrać jeden z wariantów, czyli:
- adżaruli — w kształcie łódki, podawane z jajkiem i kawałkiem masła,
- imeruli — okrągły, cienki placek z serem w środku,
- megruli — dodatkowo posypany serem na wierzchu.
Chaczapuri jest serwowane w wielu restauracjach, jednak warto wybierać te, które przygotowują tę kultową potrawę według tradycyjnych receptur.
Jeden z takich lokali znajdziesz na stronie samarqand.pl. Samarqand Restauracja Uzbecka, Gruzińska & Grill to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić, jeśli szukasz prawdziwej gruzińskiej kuchni. Mieści się przy ul. Stawowej 23 we Wrocławiu. Stolik zarezerwujesz, dzwoniąc pod numer telefonu: 603183949.
Chinkali, czyli gruzińskie pierożki
Chinkali to kolejny klasyk, którego nie może zabraknąć na Twojej liście gruzińskich potraw do spróbowania. To dość duże pierogi w charakterystycznym kształcie sakiewki. Są nadziewane soczystym mięsem, a środku powinien znajdować się bulion — chinkali nie mogą być suche.
Nadzienie zgodnie z tradycją przygotowuje się z baraniny lub wołowiny, obficie doprawionej kolendrą i czarnym pieprzem. Jak jeść chinkali? Najpierw delikatnie odgryź górę ciasta i wypij bulion ze środka, a dopiero następnie zjedz całą resztę.
Pchali i satsivi — coś dla miłośników orzechów
Kolejne propozycje zadowolą wszystkich smakoszy orzechów włoskich. Satsivi, czyli kurczak w aksamitnym sosie z orzechów włoskich, czosnku i przypraw to niezwykle popularne danie świąteczne w Gruzji. Jest kremowe, aromatyczne i świetnie smakuje ze świeżym chlebem.
W kuchni gruzińskiej orzechy włoskie stosuje się bardzo chętnie — dodaje m.in. do sosów, farszów oraz kolorowych past warzywnych pchali. Sporządza się je np. z buraków, szpinaku czy bakłażana ze sporym dodatkiem orzechów, czosnku oraz świeżych ziół. Nie tylko świetnie smakują, ale także pięknie prezentują się na stole. Są świetnym dodatkiem do mięs lub samodzielną przekąską.