Drewno do kominka: czym palić najlepiej?

Osoby używające do ogrzewania kominków, zużywają w sezonie grzewczym od 5 do 15 m³ drewna. Poszczególne gatunki drewna różnią się od siebie wartością opałową i zapachem podczas spalania. W dalszej części artykułu dowiesz się, czym najlepiej jest palić w kominku, aby osiągnąć najlepsze efekty. Najeży pamiętać, że ilość drewna, które spalimy, zależy od wielkości ogrzewanych pomieszczeń, pogody i częstotliwości palenia.

Suszenie i składowanie drewna - Kominki Janik

Jakie drewno do kominka: buk, brzoza a może jesion?

Na rynku dostępnych jest wile gatunków drewna przeznaczonych na opał kominkowy. Każdy z nich różni się od siebie i ma inne właściwości. Brzoza słynie z tego, że łatwo płonie i stosunkowo szybko się spala, dając przy tym ładny płomień i średnią wartość opałową. Buk charakteryzuje się wysoką wartością opałową. Pali się długo i spokojnie, generując przy tym dużo ciepła. Dąb zawiera garbniki o przyjemnym zapachu. Dobrze nadaje się do wędzenia potraw i posiada wysoką wartość opałową. Drzewa owocowe palą się powoli równym płomieniem. Niektóre gatunki nadają się dobrze do wędzenia potraw. Ich spalanie wydziela miły aromat.

Grab powszechnie jest uważany za najlepszy gatunek drewna na opał. Proces spalania odbywa się bardzo wolno I daje dużo ciepła. Posiada najwyższą wartość opałową ze wszystkich gatunków i jest stosunkowo tani. Jesion jest drewnem, które pali się długi i daje dużo ciepła. Nie jest jednak często wykorzystywanym paliwem grzewczym, ponieważ ciężko się go łupie, co utrudnia pocięcie go na szczapy. Olcha jeżeli jest źle wysuszona, to źle się pali. Jest bardzo dobrym opałem do wędzenia ze względu na to, że poprawia aromat i kolor wędzonek. Wysuszona topola do kominka spala się bardzo szybko, dzięki czemu sprawdza się dobrze jak podpałka, jednak daje mało ciepła, ze względu na swoją niską wartość opałową.

Drewno kominkowe — gatunki iglaste czy liściaste?

Drzewa iglaste zawierają w sobie dużo żywicy, strzelają podczas spalania, tworząc trudne do usunięcia plamy. Ogólnie nie poleca się drzew iglastych do palenia w kominkach. Tworzą dużo dymu i sadzy podczas spalania. Może to prowadzić do uszkodzeń kominka i przewodu kominowego. Drewno liściaste nie posiada takich wad, dlatego jest polecane jako opał do kominka. Szczególnie polecane są gatunki o dużej twardości takie jak grab, dąb czy buk. Twarde drewno jest wysokokaloryczne. Dzięki temu pali się długo, a my musimy rzadziej dorzucać nowe kawałki. Oznacza to, ze twarde gatunki drewna są bardziej oszczędne i wymagają mniej miejsca do przechowywania.

W Poradniku na stronie firmy Kominki Janik, znajdującej się na ul. Karola Balińskiego 7, 70-893 Szczecin (Tel: 91 314 38 28), można przeczytać, że nie wolno używać do palenia elementów drewnianych, które zostały kiedyś polakierowane lun zaimpregnowane, z uwagi na to, że spalanie takich elementów powoduje wytwarzanie szkodliwych dla zdrowia substancji. Najlepszą wartość opałową daje drewno sezonowane od roku do dwóch lat. Mniej wilgotne drewno daje więcej ciepła i lepiej się pali. Dlatego ważne jest sezonowanie.

Pompy ciepła — gdzie szukać?

Pompy ciepła są coraz bardziej popularnie w naszym kraju. Powinny być zakupione u dobrego sprzedawcy, który posiada wyspecjalizowaną kadrę pracowniczą. Pomoże ona nam w doborze odpowiedniej pompy ciepła do naszych potrzeb.

Możesz również polubić…