Produkty bezglutenowe – gotowe czy samodzielnie przyrządzane

coffe-1376037-m

Jesteś uczulony na gluten?

Osoby chorujące na celiakię, ale także wszyscy alergicy z uczuleniem na gluten, coraz chętniej sięgają po produkty bezglutenowe, które są dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej dietetycy podkreślają, że spożycie glutenu nie ma korzystnego wpływu na organizm, za to może doprowadzać do wielu schorzeń. Dlatego po produkty nie zawierające glutenu sięgają także osoby prowadzące zdrowy tryb życia.

Bezpieczne produkty 

W sklepach można znaleźć zarówno ziarna zbóż, które nie zawierając glutenu, jak i półprodukty czy gotowe potrawy przygotowane z myślą o osobach, które nie tolerują glutenu. Czy warto sięgać po takie gotowe produkty czy może bezpieczniejsze dla zdrowia są potrawy wykonane samodzielnie?

noodles-1415426-m

Własnoręcznie przygotowane potrawy są zdrowsze?

Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Oczywiście najzdrowsze są potrawy, które przygotowujemy samodzielnie, sięgając po ziarna amarantusa, ryżu, komosy czy kukurydzy. Oprócz pieczywa w ten sam sposób można w domu przygotować słodkie przekąski czy dania obiadowe. Jednak dostępny w sklepach ze zdrową żywnością produkt bezglutenowy może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Słodkie przekąski czy zestawy płatków śniadaniowych bez glutenu to doskonała alternatywa dla innych, niezdrowych przekąsek, a można je nabyć jako gotowe produkty.

Produkty bezglutenowe

Poszukiwanie produktów bezglutenowych może nas doprowadzić także do specjalnych przypraw, dodatków do ciast czy nawet konserw, w których nie pojawiają się dodatki w postaci uczulającego glutenu. Warto jednak dokładnie czytać etykiety takich gotowych produktów.

Możesz również polubić…